3345

Ο 38χρονος Γιάννης Βαλανάς πατέρας δυο παιδιών εργάζεται ως μόνιμος  υδραυλικός στο Δήμο Λέσβου.

Επέστρεψε στα θρανία θέλοντας να διεκδικήσει την χαμένη ευκαιρία του για σπουδές και τα κατάφερε. Πέρασε στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Εσπερινό ΕΠΑΛ και απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Χθες είχε τα γενέθλιά του και το καλύτερο δώρο για εκείνον ήρθε όταν είδε το όνομά του στη λίστα με τους εισακτέους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση, δεν περιγράφεται» μας λέει χαρακτηριστικά.

Απόφοιτος Γενικού Λυκείου, ακολούθησε την τεχνική εκπαίδευση σε σχολή μηχανολόγων  του ΟΑΕΔ θέλοντας έτσι να ριχθεί αμέσως στο μεροκάματο. Ακολούθησε ο γάμος , τα παιδιά οι υποχρεώσεις, το όνειρο για σπουδές ,είχε μείνει βαθιά στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Σπουδαστές στο ίδιο κτίριο !

«Είχαμε πάει στα κτίρια όπου στεγάζονται τα ΕΠΑΛ για εργασίες του Δήμου και παρατήρησα το Εσπερινό ΕΠΑΛ ειδικότητα πληροφορικής. Επειδή πάντα με ενδιέφερε αυτό το αντικείμενο είπα να κάνω μια προσπάθεια. Η γυναίκα μου με ενθάρρυνε σε αυτό» μας λέει.

Ολοκλήρωσε και τις τρεις τάξεις του ΕΠΑΛ  και έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις. Το πρωί εργαζόταν στο Δήμο και το βράδυ ήταν μαθητής στα θρανία.  Την ίδια χρονιά μάλιστα η σύζυγός του η οποία είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου  σπούδασε στην ΑΣΠΑΙΤΕ, η οποία στεγάζεται στο ίδιο συγκρότημα με τα ΕΠΑΛ. «Στον 6ο όροφο ήταν η γυναίκα μου και στον 5ο εγώ. Πότε ο ένας , πότε ο άλλος είχε μαζί του τα παιδιά, γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Είχαμε όμως την κατανόηση και την υποστήριξη των καθηγητών μας» .

Τα παιδιά, μαθητές της 3η και 2η Δημοτικού αντίστοιχα είδαν με χαρά τους γονείς τους στα θρανία ενώ πολλές φορές η οικογένεια διάβασε όλη μαζί στο σπίτι.

Τώρα  πλέον ο Γιάννης Βαλανάς ετοιμάζεται να γίνει φοιτητής ενώ στέλνει μήνυμα προς όλους τους γονείς που δεν πρόλαβαν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους λέγοντας  ότι «ποτέ δεν είναι αργά και ο καθένας μπορεί να πετύχει το στόχο του αρκεί να πιστεύει σε αυτόν».

Πηγή : Τα Νέα της Λέσβου

Ρεπορτάζ : Πέλλη Γιακουμή