Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019-2020

 
Ενημέρωση

για

Πανελλαδικές

Εξετάσεις

Ημερομηνία/Ώρα Τάξη Υπεύθυνος Ενημέρωσης Σύνδεσμος
Πέμπτη 2 Απριλίου 2020 στις 20.00 Γ και Δ Μιχαλάκης Δημήτρης https://minedu-gov-gr.webex.com/meet/michalakisd
Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 στις 20.00 Γ και Δ Μιχαλάκης Δημήτρης

 

Οδηγίες Υπουργείου Παιδείας

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση (Α-Δ) υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από την Δευτέρα 30 Μαρτίου ως και την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 για όλους τους υποψηφίους. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία πρέπει να τηρηθεί από όλους τους υποψηφίους.

Η Αίτηση – Δήλωση αποστέλλεται με mail από τους υποψηφίους στο Λύκειό τους και καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό.

Πληροφορίες για τους υποψηφίους

Εγκύκλιος ΕΠΑΛ

Υπόδειγμα 1 Οδηγίες   και   Υπόδειγμα 1 Αίτηση-Δήλωση

Υπόδειγμα 2 Οδηγίες   και   Υπόδειγμα 2 Αίτηση-Δήλωση

 

Οδηγίες από το Σχολείο

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα επικοινωνήσουμε με τους μαθητές της Γ και Δ τάξης, είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), προκειμένου να διευκρινιστούν οι επιλογές τους και να κατατεθεί η δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020.

Ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο κάθε υποψήφιος, του παρέχονται οι εξής δυνατότητες (επιλογή μιας από τις παρακάτω δύο):

α) Υποψήφιοι από Εσπερινά ΕΠΑΛ οι οποίοι θα διεκδικήσουν το κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων των Ημερησίων ΕΠΑΛ σε σχολές/τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των σχολών: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού),

Κοινό Ποσοστό με Ημερήσια ΕΠΑΛ

 

β) Υποψήφιοι από Εσπερινά ΕΠΑΛ οι οποίοι θα διεκδικήσουν το ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επιπλέον του αριθμού εισακτέων σε σχολές/τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των σχολών: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού).

 * Η επιλογή είναι σίγουρα δική σας υπόθεση καθώς αφορά το επαγγελματικό σας μέλλον, ωστόσο όσοι μπορείτε να επιλέξετε τη β’ κατηγορία με το 1%, θα συναγωνιστείτε μόνο με συνυποψηφίους σας από την ίδια ειδικότητα αποφοίτησης των, λιγότερων σε πλήθος, Εσπερινών ΕΠΑΛ της Ελλάδας.

Οι υποψήφιοι/-ες των Εσπερινών ΕΠΑΛ που με την Αίτηση-Δήλωσή τους επιλέγουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μόνο για το ειδικό επιπλέον ποσοστό 1% των Εσπερινών ΕΠΑΛ, δεν έχουν το δικαίωμα επιλογής για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τη Σχολή Πυροσβεστών και τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.

Υποψήφιος/-α που στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για τα ΤΕΦΑΑ, δεν μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος/-α γι΄ αυτά.

 

 
Μαθητές Γ Τάξης κοινό ποσοστό Ημερησίων ΕΠΑΛ ειδικό ποσοστό 1%
Μαθητές/-τριες που παρακολουθούν  μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας, και έχουν φοιτήσει και στις τρεις τάξεις (Α’, Β’ και Γ’) σε Εσπερινό λύκειο.  ΝΑΙ  ΝΑΙ
Μαθητές/-τριες που παρακολουθούν μόνο μαθήματα Ειδικότητας, ως κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, ΤΕΛ, ΕΠΛ,  ή πτυχίου ΤΕΕ Β΄ κύκλου, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΛ (Τμημάτων Ειδίκευσης), με την προϋπόθεση ότι έχουν φοιτήσει με πλήρη φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις (Β’ και Γ’) στο Εσπερινό ΕΠΑΛ.  ΝΑΙ  ΝΑΙ
Μαθητές/-τριες που παρακολουθούν μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας, οι οποίοι κατά το σχολικό έτος 2017-2018 φοίτησαν στην Α’ τάξη ημερησίου Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και έχουν φοιτήσει με πλήρη φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις (Β’ και Γ’) στο Εσπερινό ΕΠΑΛ.  ΝΑΙ  ΝΑΙ
     
Μαθητές Δ Τάξης κοινό ποσοστό Ημερησίων ΕΠΑΛ ειδικό ποσοστό 1%
Μαθητές/-τριες που παρακολουθούν  μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας. ΝΑΙ ΝΑΙ
Μαθητές/-τριες που παρακολουθούν μόνο μαθήματα Ειδικότητας, ως κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, ΤΕΛ, ΕΠΛ,  ή πτυχίου ΤΕΕ Β΄ κύκλου, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΛ (Τμημάτων Ειδίκευσης). ΝΑΙ ΟΧΙ
   
Απόφοιτοι ΕΠΑΛ   κοινό ποσοστό Ημερησίων ΕΠΑΛ  ειδικό ποσοστό 1%
Απόφοιτοι που κατέχουν πτυχίο και απολυτήριο Εσπερινών ΕΠΑΛ τετραετούς φοίτησης. ΝΑΙ ΝΑΙ
Κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ, ΤΕΛ, ΕΠΛ ή πτυχίου ΤΕΕ Β΄ κύκλου, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΛ (Τμημάτων Ειδίκευσης) με πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ του ν. 3475/2006 και των ν.4186/2013 και 4386/2016. ΝΑΙ ΟΧΙ
Κάτοχοι πτυχίων Εσπερινών ΤΕΛ , ΤΕΕ Β’ Κύκλου, ΕΠΛ. ΝΑΙ ΟΧΙ

 

ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Όσοι μαθητές δεν έχουν αποστείλει τα σχετικά δικαιολογητικά στο ΕΠΑΛ φοίτησης τους, να τα σκανάρουν ή φωτογραφίσουν με κινητό τηλέφωνο, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης, δηλαδή μέχρι 9 Απριλίου 2020.

Δικαιολογητικά που δεν αναφέρουν ημερομηνία επανελέγχου θεωρούνται ότι έχουν μόνιμη ισχύ, ειδάλλως πρέπει να κλειστεί ραντεβού με το αρμόδιο ΚΕΣΥ.

 

ΜΑΘΗΤΕΣ/-ΤΡΙΕΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (5% ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ)

Οι μαθητές/-τριες ΕΠΑΛ, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές του ν.3794/2009, δύνανται να υποβάλλουν απευθείας ξεχωριστό μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου τους. Αν ωστόσο κάποιος/-α από τους/τις μαθητές/-τριες με σοβαρές παθήσεις επιθυμεί τη συμμετοχή του/της και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, υποβάλλει Αίτηση-Δήλωση και συμμετέχει κανονικά και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ (χωρίς νέα εξέταση)

1. οι υποψήφιοι/-ες για το 10% δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.
2. το 2020 δικαίωμα για το 10% θα έχουν όσοι/-ες συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων ΕΠΑΛ τα δύο προηγούμενα έτη, δηλαδή το 2018 ή το 2019.
3. όσοι/-ες υποψήφιοι/-ες Εσπερινών ΕΠΑΛ φέτος συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Εσπερινών ΕΠΑΛ, ΜΟΝΟ για το ξεχωριστό επιπλέον ποσοστό 1% των Εσπερινών, δεν θα έχουν δικαίωμα για το 10% τα δύο επόμενα έτη.
4. αντίθετα όλοι οι άλλοι/-ες υποψήφιοι/-ες που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων προερχόμενοι /-ες είτε από Ημερήσια είτε από Εσπερινά ΕΠΑΛ, θα έχουν το δικαίωμα για το 10% τα δύο επόμενα έτη.